Göz Araştırmaları
Göz sağlığında dikkat edilmesi gerekenler!
1. Gözleri Kaşımak
Gözlerimizi çok fazla kaşımak ya da ovuşturmak ileride hastalığa sebep olabilmektedir.2. Makyaj Malzemelerinin Kullanımı
Göz sağlığınız için makyaj malzemelerinizi başkalarıyla ortak kullanmayınız.3. Lenslerin Kullanımı
Lenslerin bakımının hergün iyi bir şekilde yapılması gerekir. Lenslerin gün içerisinde kullanım süresine uyulması göz sağlığı açısından çok önem taşımaktadır.4. Bilgisayar Kullanımı
Göz sağlığınızın bozulmaması için, bilgisayar kullanırken arada ekrandan uzaklaşıp gözlerinizi dinlendirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bilgisayar ekranına daha yukardan bakmanız ve fazla gözlerinizi kırpmanız gözlerinize verilen zararı daha aza indirecektir.5. Güneş Gözlüğü Kullanımı
Güneş gözlüğü kullanımına özellikle dikkat etmemiz gerekir. Hava kapalı olsa bile, uygun filtrelere sahip güneş gözlükleri kullanmayı ihmal etmememiz gerekmektedir.Göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar
YANLIŞ: Uzak ve yakın net görüyorsa gözü sağlam demektir.
DOĞRU: Düşük hipermetrop veya astigmat bozuklukları veya tek gözü etkileyen bozukluklar ile sinsi seyreden göz hastalıkları (glokom v.b.)görme keskinliğini etkilemeden ciddi sorunlar yaratabilir.
YANLIŞ: Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltır.
DOĞRU: Dinlendirici gözlük yoktur, gözde düşük miktarda mevcut olan bozukluklar göz yorgunluğuna neden olduğunda bunun giderilmesi gözü rahatlatır.
YANLIŞ: Katarakt sadece yaşlılarda olur.
DOĞRU:Katarakt her yaşta olabilir. Özellikle doğuştan itibaren mevcut ise tedavisi aciliyet teşkil edebilir.
YANLIŞ: Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer.
DOĞRU:Bebeklerde göz ve yüz gelişimi tamamlanana kadar şaşılık varmış gibi bir algı oluşabilir. Bu yalancı görüntü yüz gelişimi tamamlandıkça normale döner. Gerçekte şaşılık var ise bu durum kendiliğinden düzelmez. Takip ve tedavi gerektirir.
YANLIŞ: Protez Göze Alışmak Zordur.
DOĞRU: Protez göz kişiye özel yapıldığında hasta için oldukça konforludur.YANLIŞ: Göz tansiyonu ağrı ile kendini belli eder.
DOĞRU: Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır, belirti vermezYANLIŞ: Göz kapağı düşüklüğü sadece estetik sorundur.
DOĞRU: Göz kapağı göz yüzeyi ve görme fonksiyonu açısından hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle göz kapağı düşüklüğü sağlık açısından da önemli bir sorundur.Gözlerimizi dinlendirmek için
Gözleri en çok yoran unsurlardan ikisi ışık ve radyasyondur. Gün boyu bu iki unsura da sık sık maruz kalan gözlerimizi belirli aralıklarla ışıktan ve radyasyondan uzak tutup kapalı bir şekilde ya da karanlık bir ortamda dinlendirmeliyiz. Sağlıklı gözler için sağlıklı bir uyku düzeni olmazsa olmazlardandır. Sağlıklı uyku düzeni ile kastedilen ise hem yeterli sürede uyumak, hem de kaliteli bir ortamda kaliteli bir uyku gerçekleştirmektir. Güneşli havalarda ultraviyole ışık süzme özelliği olan güneş gözlüğü kullanmakta faydalı olur.
Göz temizliğine önem gösterin
Göz sağlığını korumak için; gözler zorda kalmadıkça eller ve parmaklarla ovuşturulmamalı, yakın çalışma yaparken her yarım saatte bir gözler dinlendirilmeli, parlak ışıktan sakınılmalı ve güneşten korunmalı, gözlere herhangi bir şekilde bastırılmamalı, beslenmeye özen gösterilmeli ve yeterli miktarda A vitamini alınmalı ve ayrıca gözler düzenli aralıklarla muayene ettirilmelidir.
Periyodik göz kontrolü önemlidir
Rutin göz muayenesi sırasında kişinin genel sağlık durumu hakkında pek çok bilgiye ulaşılabilir. yapılacak basit bir damlalı göz muayenesi ile kişini bir şikayeti olamasa bile gizli olan şeker, hipertansiyon, beyin tümörü, guatr ve böbrek hastalığı gibi pek çok hastalık tespit edilebilir.
Şeker Hastalığında Göz Sağlığı
Şeker hastalığı, göz damarlarını etkileyerek görmede azalmaya, önlem alınmadığında ise körlüğe yol açabiliyor. Ancak zamanında lazer ya da ameliyatla yapılan tedavi diyabetin verdiği zararları ortadan kaldırıyor. Erken teşhis için şeker hastaları belli aralıklarla mutlaka göz muayenesinden geçmeli.
Acil durumlarda ne yapmalı?
ANİ GÖRME KAYBI
GÖZDE en acil durum ani ortaya çıkan ağrısız görme kaybıdır. Bu bize gözü besleyen atardamarların tıkanıklığını düşündürür ki bu durumda saatler bile çok önemlidir. Maalesef bu durumdaki hastalar sıklıkla hekime ertesi gün veya birkaç gün sonra başvurduğu için tedavi de başarı oranı düşüktür.
AĞRILARIN ÖNEMİ
DİĞER bir acil durum, ani alına ve kulağa vuran şiddetli göz ağrısıdır. Göz kızarıklığı ve bulanık görme ile ortaya çıkan göz tansiyonun aniden hızlı yükselmesi nedeniyle oluşan göz tansiyonu krizidir.
TRAVMALAR
GÖZ travmaları için acil müdahale anlamlı yer teşkil eder. Delici, kesici travmalar genelde hastaları kliniğe getiren acil durumlardır fakat gözde görülür bir etkisi olmayan travmalarda hastalar tarafından göz hekimi muayenesi ertelemektedir travmanın etkisi ile ortaya çıkabilen retina tabakası yırtık ve ayrılmaları acilen tedavi edilmelidir.
IŞIK ÇAKMALARI
YİNE retina tabaksının yerinden ayrıldığının ya da bu duruma yatkınlığın habercisi olan durumlarda gözde ışık çakmaları, aniden yoğun bir yağmur -toz manzarasıdır. Oyalanmadan hekime başvurmak burada görmemizi korumamızda büyük önem arz eder. Özellikle yabancı cisim kaçması, kimyasal madde ile temas gibi durumlarda su ile yıkayıp başka hiç bir şey yapmadan hemen göz hekimine görünmekte fayda vardır yapılacak yanlış müdahaleler tabloyu daha kötü bir hale getirebilir.
Göz egzersizi nasıl yapılır?
Göz kaslarında ortaya çıkan tembelleşmeyi önlemek ve aynı zamanda gözlerin daha sağlıklı olması için yapılması gereken birtakım göz için egzersiz hareketleri bulunmaktadır. 1. Tavana bakın – yere bakın, 2. Sola bakın – sağa bakın, 3. Sol üst köşeye bakın – sağ alt köşeye bakın, 4. Sağ üst köşeye bakın – sol alt köşeye bakın, 5. Yukarı – sola – aşağı – sağa – yukarı bakarak daireler çizmeye çalışın. 6. Son olarak ise çizdiğiniz aynı daireleri ters yönde çizmeye çalışın. Yani yukarı – sağa – aşağı- sola ve yukarı bakın. Bu uygulamaları her gün, düzenli olarak uygulamalısınız.
Göz hastalıklarında korunma
Göz oldukça hassas organlarımızdan biridir. Bu nedenle gelişen teknoloji sayesinde kolay tedavi edilme yöntemleri oluşturulmuş olsa da gözün sağlığına özel olarak dikkat etmek gerekmektedir. Göz hastalıklarından korunmak için ;
- Göz temiz tutulmalıdır.
- Başkalarına ait havlu, mendil gibi eşyalar kullanılmamalıdır.
- Yakından uzun süre televizyon izlenmemelidir. (3 – 4 m uzaklıktan bakılmalıdır).
- Okuma veya yazma sırasında göz ile cisimler arasındaki uzaklık 25 – 30 cm olmalıdır.
- Göz aşırı ışıktan korunmalıdır. (Güneşli günlerde gözlük kullanılmalıdır).
- Okuma veya yazma sırasında az veya fazla ışık engellenmelidir. (Beyaz kağıtlı kitap ile saman kağıtlı kitap arasındaki ışığı emme ve yansıtma farkı nedeniyle saman kağıtlı kitap daha rahat okunur).
- Görme olayını güçlendirmek için A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) alınmalıdır.
- Uzun süre televizyon ya da bilgisayara bakılması halinde veya sürekli uzağa ya da yakına bakılması halinde göz dinlendirilmelidir.
- Rahatsızlıklarda doktora başvurulmalıdır.
Meslek gruplarına göre göz hastalıkları
Excimer Laser Tedavisi Nedir ?
Excimer laser tedavisi 20 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Halk arasında Göz Çizdirme olarakda bilinen Excimer laser , Ar F gazı kullanarak 193 nm dalga boyunda ultraviole ışık üreten bir cihazdır. Burada oluşan laser ışını hedeflenen dokuyu istenilen kalınlık ve genişlikte ortadan kaldırır böylece göz'ün en dışında bulunan kornea tabakasında kalıcı bir değişim meydana gelerek miyop, hipermetrop ya da astigmatın tedavisi gerçekleşmiş olur. Lasik, Femtolasik Lasek ve PRK Excimer laser tedavisinin değişik uygulanma biçimleridir.
LASIK Nedir ?
LASIK odaklanma kusurlarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. 18 yaşını dolduran ve son 1 yılda gözlük numarasında değişim olmayan hastalar bu tedaviye adaydır. Lasik uygulanabilmesi için göz’ deki kırılma kusurunun ve göz’ün yapısının uygun olması gerekmektedir. Bu amaçla tüm aday hastalara ayrıntılı bir göz muayenesinin yanı sıra kornea tabakasının özelliklerini gösteren bir dizi tetkik uygulanır.
LASIK ile 12,0 dereceye kadar miyopi 6 dereceye kadar hipermetrop ve astigmat tedavi edilebilmektedir. Lasik öncesinde kontakt lens kullanımına ara verilmesi önemlidir. Yumuşak lens kullanan hastaların en az bir, sert lens kullananların en az üç hafta lens kullanmaması uygun olacaktır.
Retina Göz Hastalıkları
Retina, göz küresinin arka duvarını bir duvar kağıdı gibi kaplayan ve görme hücrelerinden oluşan ağ tabakasıdır. Retinada oluşan hastalıklar doğrudan görme duyumuzu tehdit eder.
Retina Hastalıkları
- Şeker ve hipertansiyon hastalığına bağlı kanamalar
- Retina damar tıkanmaları
- Retina dekolmanları / yırtıkları
- Sarı nokta hastalığı
- Doğumsal retina hastalıkları
- Retina altında sıvı birikmesi, retina ödemi
- Göz içine giren yabancı cisimler
- Makula delikleri
- Vitreoretinal yüzey bozuklukları
- Retina tümörleri
Retina Hastalığının Belirtileri
- Ani veya yavaş görme kaybı
- Kırık-eğri görme
- Işık çakmaları
- Göz önünde uçuşan koyu cisimler (uçuşan sinekler)
- Görüşün perdelenmesi
- Gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı
- Görüş alanında karanlık bölgeler oluşması
Şeker ve Hipertansiyonun Retinaya Olumsuz Etkileri
Şeker ve hipertansiyon hastalıkları vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkiler ve ilk olarak en büyük olumsuz etkiyi gözde meydana getirir. Bu hastalıklar sonucu retinada damar genişlemeleri ve geçirgenlik bozuklukları ortaya çıkar.
Retina Hastalıklarının Tedavisi
Retinada erken teşhis, koruyucu medikal tedavi ve geç kalınmadan yapılacak doğru cerrahi müdahale hayati önem taşımaktadır.
Gözlük mü Lens mi?
Gözlük Kullanmanın avantajları;
- Gözlük kullanımının pratik ve kolay alışılıyor olması
- Aksesuar olarak kullanıldığı için güvenilir ve risk oluşturmuyor olması.
- Üretiminin ucuz, bakımının kolay olması.
Kontakt lens kullanmanın avantajları;
- Lensler gözün direk üzerinden düzeltme yaptıklarından çevresel kısımlardaki görme bozukluklarını azaltır.
- Keratakonus rahatsızlıgı olan hastalar, kontakt lenslerle sıklıkla iyi bir görme elde ederler.
- Kontakt lenslerin sporcular ve özel iş gereksinimleri olanlar için de oldukça avantajları bulunmaktadır.
- Estetik ve rahat hareket edebilme açısından kontakt lensler daha kullanışlıdır.
- Toric ve multifocal lenslerin çıkması ile birlikte daha fazla hastaya hitap edebilmesi
- Günlük kullan-at lenslerin ortaya çıkması ile birlikte temizleme sorunu olmadan daha kullanışlı olması.
Gözlük kullanmanın dezavantajları
- Sportif faaliyetlerinizde gözlük kullanmanız oldukça zordur. Örneğin voleybol, basketbol, futbol vb.
- Gözlük takmak görme kusurunu iyileştirmez. Sadece görme ve yaşam kalitenizi artırır.
- Özellikle kış mevsiminde yaşanan buhar sorunu nedeniyle sürekli temizlemek gereklidir.
- Yakın ve uzağı görememe sorunu yaşayan hastalar birden fazla gözlük kullanmak zorunda kalırlar. Bu da hem yaşam kalitesini hem de zamanını olumsuz etkiler.
Kontakt lens kullanmanın dezavantajları;
- Gözlüklere göre biraz daha masraflıdır. Ancak günümüzde daha hesaplı kontakt lensler de piyasada bulunmaktadır.
- Kontakt lens kullanımının temizliğine çok dikkat etmek gereklidir. Düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.
- Yeni kullanmaya başlayanlar için alışma süresi olabilir. Takıp çıkarma konusunda alışıncaya kadar belirli bir süre gerekebilir.
Göz tembelliği ve egzersizleri
Göz tembelliği gözde ve göz sinirinde yapısal hiçbir bozukluk olmamasına rağmen bir gözün diğer göze oranla veya her iki gözün normal sınırlara oranla daha düşük görme kapasitesinin olmasıdır. Görme doğumdan itibaren öğrenilen bir duyudur. Beynimiz geliştiği sürece görmemiz de gelişir ve daha ayrıntılı görmeyi öğreniriz. Eğer bu dönemde görmemizi engelleyen bir durum oluşursa örneğin bir gözde diğerine göre daha yüksek bir numara olur ise o tarafta görme daha bulanık öğrenilir ve o göz tembel kalır.
Göz Tembelliğinin Nedenleri
Göz Tembelliğinin Tedavisi
Göz tembelliğinin temel tedavisi hastanın uygun numaradaki gözlüğünü takıp iyi gören gözün kapatılması ve tembel olan gözün görmeye zorlanmasıdır.
Göz tembelliği tedavisinde ilk 10 yaş tabii ki daha avantajlıdır ve görme artışı daha kolay sağlanır.
Kapama Tekniği
Kapama tedavisi sağlam ve iyi gören gözün kapatılarak zayıf gözün çalıştırılması prensibine dayanır. Hastanın yaşı ve tembelliğin düzeyi kapama yapılacak süre belirlenir. Elbette yaş ne kadar küçük ise kapama yapılacak süre o kadar az olacaktır ve tedavinin devam edeceği zaman dilimi kısalacaktır.
Ortoptik Tedavi
Ortoptik tedaviler hastane içinde uygulanan çalışmalardır ve bir anlamda gözün fizik tedavileridir. Hastanemizde ortoptik tedavilerimiz görsel terapi merkezimizde uygulanmaktadır. Ortoptik tedavide kapamaya ilave olarak gözü çalıştırıcı uygulamalar yapılır. Seanslar ortalama 40 dakika sürer.
Bilgisayar Programları
Genel olarak 4,5-5 yaşlarından sonra uygulanabilir. Kapama tedavisine yardımcı olacak şekilde tasarlanmış yaklaşık 11 farklı oyundan oluşan interaktif bir çalışma programıdır. Amaç tembel gözün görme kapasitesini ve kalitesini arttırmaktır.
CAM Tedavisi
Özel bir cihaz yardımıyla hastanede uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi girişimi ya da ilaç kullanımını gerektirmez
Görsel Terapi Uygulamaları
Bu tedavi yöntemi gözün derinlik hissi kazanması için yapılan egzersizler bütünüdür. Özel aletlerle ve görüntü teknikleri ile yapılan çalışmalara dayanan bu yöntemde, hastada ne iyileştirilmek isteniyorsa ona göre tedavi belirlenir ve uygulanır.
Doğuştan veya felç nedeniyle gelişen şaşılık, göz tembelliği ya da beyin felcine bağlı problem yaşayan kimselere uygulanan ve kişiye özel belirlenen tedavi yöntemlerinden oluşan, Amerika’da geliştirilmiş ve uygulanmakta olan tedavi zinciridir. Bu tedavi zincirinde temel prensip beyine görmeyi yeniden öğretmektir;
10 Yaş Sonrası
Neurovision™ Tedavisi
Neurovision™ ile göz tembelliği tedavisi bilgisayar sistemine yüklenen bir program ile doktor kontrolünde yapılmaktadır. Göz yapısı uygun bulunan 10 - 55 yaş arasındaki kişilere uygulanan bu tedavide, bilgisayar teknolojisi ile beyine görme yeniden öğretilmekte ve bu yöntemle görmede artış sağlanması hedeflenmektedir.
Görsel Terapi Uygulamaları
Herhangi bir nedenden ötürü 3 boyutlu algılaması zayıf olan veya hiç olmayan hastalar ‘vision therapy’ cihazları, egzersizleri ve yöntemleri kullanılarak tedavi edilmektedir. duruma gelir.
Gözlerimiz için tavsiyeler
Sigarayı bırakın eğer içmiyorsanız bile içilen ortamda bulunmayın. Hele bazı insanlar sigara dumanına karşı daha şiddetli tepki gösterirler. Gözleri kanlanır ya da yaşarmaya başlar.
Bilgisayarda uzun zaman geçiriyorsanız
Bilgisayarınızı alçak bir masaya koyun veya laptop kullanın. Böylece gözleriniz çalıştığınız sırada aşağı doğru bakacaktır. Bu, gözkapağınızın daha az açılmasını sağlayarak göz kuruluğu hastalığı riskinizi azaltır.
Ekran ışığı titremesini 70 veya daha yukarda bir oranda ayarlamak da irritasyonun azalmasına yardımcı olur.
Gözlerinizi dinlendirmek için her 20 dakikada bir gözlerinizi ekrandan ayırın ve 20 saniye boyunca yaklaşık 6 metre uzağa bakın.
Tüm gün boyunca bilgisayar başında oturuyorsanız, her iki saatte bir 10 dakika ara verin ve yürüyün.
- Kırma kusuru: Bir gözde diğer göze oranla daha yüksek bir kırma kusurunun olması veya her iki gözde yüksek kırma kusurunun olması
- Şaşılık:Tek gözde kayma
- Diğer göz hastalıkları: Görmeyi engelleyen katarakt, korneada leke, göz kapağında göz bebeğini kapayan düşüklük
- Egzersiz yapmak gözler için iyidir
Formda kalın. Fazla kilolu olmak diyabetik retinopati veya glokom gibi göz hastalıklarına karşı riskinizi artırır.
Koruyucu göz aksesuarları kullanınKoruyucu gözlük, deniz gözlüğü, kayak gözlüğü gibi, spor veya diğer aktiviteler esnasında gözünüzü olası yaralanmalara karşı koruyan gözlükleri kullanma alışkanlığı edinin.
Göz doktorunuza gidin
Aile hekiminizle, ne zaman bir göz doktoruna gitmeniz gerektiğini konuşun. Ailedeki göz hastalıklarını gözden geçirerek bazı hastalıklara karşı daha fazla risk altında olup olmadığınıza karar verin. Gözlük kullanıyorsanız, göz doktorunuza yılda bir giderek reçetenizin güncel kalmasını sağlayın ve retina dekolmanı gibi sorunları tespit edin. 40 yaşından sonra her iki senede bir göz doktorunuza muayene olun. Glokom gibi asemptomatik hastalıkları tespit etmenin yanı sıra çoğunlukla diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları herkesten önce ortaya çıkaranlar göz doktorlarıdır. Bulanıklık sönüklük gibi görme değişiklikleri yaşıyorsanız, ne zaman olursa olsun hemen göz doktorunuzdan bir randevu alın.
Güneş gözlükleri kullanın
Gözlerinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumak için güneş gözlüğü kullanın.
Yatarken
Sabahları gözlerinizin altı daha mı fazla şişiyor? Belki de başınızın altına 1 yastık daha koymanızda yarar olabilir. Başınızı biraz yükseltince yüzünüzdeki ödemler inebilir, deneyin.
Gün içinde yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun
Halk dilinde göz hastalıkları
Karasu: Göz Tansiyonu : Glokom
Glokom Nedir?
Glokom erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu görme kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalıktır. Bu sebeple her yıl düzenli göz muayenesi olunarak göz tansiyonu kontrol ettirilmelidir. Glokom, görme sinirlerine zarar veren bir dizi durumu ifade eder. Glokomun başlıca nedeni göz içindeki basıncın yüksekliğidir. Görme sinirinin dolaşımının bozulduğu, doku zafiyeti veya yapısal bozuklukların görüldüğü durumlarda görme siniri basınca daha duyarlı hale gelebilir ve basınç yükselmeden de hasar oluşabilir.
Göze perde inmesi: Katarakt
Katarakt Nedir?
Katarakt, gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Gözün içerisinde doğuştan var olan lensin yapısı protein ve sudan oluşur. Proteinin özel dizimi, lensin saydam ve ışığı geçirebilir özellikte olmasını sağlar. Yıllar geçtikçe küçük protein molekülleri yığılmaya başlar ve sonunda lens saydamlığını kaybeder
Göz çizdirme: Excimer Lazer Tedavileri
Miyop, hipermetrop, astigmat gibi sorunlar yaşayan kişilere göz çizdirme tedavisi uygulanabilir. Excimer Lazer ile tedavisi, kuralları ve sonuçları belli olan güvenilir bir yöntem olarak tıp dünyasındaki yerini almıştır. 1980'li yılların başından itibaren milyonlarca kişi bu yöntem ile tedavi olarak sosyal ve mesleki yaşantılarında gözlük ve kontakt lens kullanımının yarattığı kısıtlamalardan kurtulmuştur.
Kornea Sivrileşmesi: Keratokonus
Keratokonus Nedir?
Keratokonus gözün en önde yerleşimli saydam tabakasının, yani korneanın ilerleyici incelme ve sivrileşmesiyle görülen hastalığıdır.
Genellikle ergenlik döneminde başlayan kornea sivrileşmesinden hastalar 20'li yaşlarında haberdar olurlar. Kornea sivrileşmesi 20–40 yaş arasında ilerleme gösterip 40 yaştan sonra durağan döneme girer.
Tavuk Karası: Retinitis Pigmentosa
Tavuk Karası Nedir: Kalıtımsal retina hastalıklarının başında gelen tavukkarası hastalığı gelir. Ailesinde akraba evliliği olan kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Tavukkarası (gece körlüğü) tedavisi ile ilgili olarak biyonik göz çalışmaları Türkiye'de de uygulanmaya başlanmıştır. Biyonik göz ameliyatı şu an ışığı en az bir gözde hissedebilen kişilere uygulanabiliyor. Hastanın görme merkezine bir çip yerleştirilerek üzerinde kamera olan özel bir gözlükle görüntünün görme merkezine iletilmesi sağlanır. İt dirseği: Arpacık
Halk arasında “it dirseği” denilen arpacık hastalığına doktorlar arasında “Hordoleum” denmektedir. Göz kapağındaki herhangi bir kılın dibinde; içi dolu bir şişlik meydana gelir. Acı ve zonklama vardır. Hastanın arpacıkla hiçbir şekilde oynamadan uzman bir göz hekimine görünmesi gerekmektedir. Arpacık tedavisi ilaçla ya da cerrahi müdahale ile yapılabilir. Hangi tedavinin hasta için uygun olduğuna muayene sonucunda doktor tarafından karar verilir.
Göz Nakli: Kornea Nakli
Halk arasında “göz nakli” olarak bilinen kornea nakli, aslında gözün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının hayatını kaybetmiş bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusuyla değiştirildiği ameliyattır.
Çocuğunuzun gözlerine dikkat edin !
Görme duyusu gelişimi, insanlarda, doğumla başlayıp 8-10 yaş civarına kadar çok hızlı bir şekilde tamamlanır. Bu süreçte ortaya çıkan ve görme duyusunun gelişimini etkileyen herhangi bir sorun, bir daha geri dönüşü olmayan görme problemlerine sebep olabilir. Kırma kusurları, şaşılık, konjenital katarakt, glokom, göz travmaları ve göz tümörleri gibi birçok hastalığın çocuklarda kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir.
Çocuklarda göz sağlığı
Göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan sorunlarla karşılaşabilirler. Pek çok önemli göz hastalığı küçük yaşlarda ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir.
0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için;
- İlk 1 yaşında
- Okula başlamadan önce
- Okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir
- Çocuğunuz aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman bir göz hekimine gidilmelidir
- Gözde kayma (şaşılık)
- Takip etmeme
- Gözde kızarıklık veya sulanma
- Gözde titreme
- Bir gözü kısma ya da kapatma
- Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk
- Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma
- Başını bir yana eğerek bakma
- Gözlerini sık sık ovuşturma
- Prematüre doğum
- Ailede göz tembelliği teşhisi
- Ailede göz bozukluğu
Yaş gruplarına göre risk oluşturan göz hastalıkları
0-1 yaş döneminde Sıklık sırasına göre doğumsal katarakt, doğumsal glokom, ön segmentkornea anomalileri oluyor.
2 yaş döneminde habis göz tümörleri karşımıza çıkarken, 2-5 yaş döneminde en önemli görme kaybı nedeni delici göz yaralanmaları oluyor. 2-5 yaş arası çocuklarda görülen göz tembelliği ve şaşılık tedavi edilebilir çocukluk çağı göz hastalıklarıdır.
10-25 yaş döneminde en sık miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kırılma kusurları yaşanıyor.
25-40 yaş döneminde görme kaybı nedenleri daha çok kırılma kayıpları ile ilgili oluyor. Ancak üveit, keratit gibi gözün farklı yapılarını tutan hastalıklar karşımıza çıkıyor.
40 yaş ve sonrası dönemde gözün uyum yeteneğinin azalması sonucu gelişen presbiyopi(yakını görememe) en sık karşılaştığımız görme kaybı nedeni
50 yaş ve sonrasında diyabetik retinopati, retinal venöz tıkanıklıklar, tümoral hastalıklar ve katarakt başlıca görme kaybı nedenlerinden.60 yaş ve sonrasında damarsal kaynaklı göz hastalıkları ile katarakta sık rastlanır.
VİRAL DUYURULAR
Bilgisayar ekranları göze zararlı mıdır?
Hayır. Bilgisayar ekranlarının gözlere zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. Ancak bilgisayar kullanımı arttıkça göz rahatsızlığı ve yorgunluğu, yakınmaları arttığından haklı olarak böyle bir endişe ortaya çıkmaktadır.
Göz rahatsızlığı ve yorgunluğunu nasıl önleriz
Bilgisayar ekranının üst seviyesi, göz seviyenizi aşmamalıdır.
Ekrana 60-80 cm mesafeden bakan bir kişi için ekran boyu ile ekran çözünürlüğü dengesi de önemlidir. 14 inç ekran boyutu için 640×480; 15 inç ekran boyutu için 600×800; 17 inç ekran çözünürlüğü için 1024×768 ideal seçimdir.
45 dakika ekran karşısında geçirildiğinde, 15 dakika süreyle, daha az görsel dikkat gerektiren bir işlev yapılacak şekilde ara verilmelidir.
Uzun süre yakından televizyon seyrederseniz?
Televizyonu yakın seyretmek gözleri bozarmı?
Öncelikle burada dikkat edilecek nokta, yakın televizyon izlemekten göz bozulması değil, gözü bozuk olan insanların televizyonu yakından izlemesidir.
Televizyon ekranlarının büyüklüklerinin artması ve göz-televizyon mesafelerinin oda büyüklüklerine göre dengelenmesi durumunu ortaya çıkarmıştır. Bu mesafe büyük ekran kullanan bir kişide yakın kalırsa göz yorgunluklarına ve baş Ağrılarına neden olmaktadır.
Güneşe çıplak gözle bakarsanız?
Güneşe çıplak gözle bakmak neden sakıncalıdır?
Güneşten gelen UV ışınları, gözlerde kalıcı tahribatlara yol açar. Güneşe çıplak gözle direkt olarak bakıldığında halk arasında “et büyümesi” olarak bilinen “pterjium” hastalığı ortaya çıkar. Pterjium hastalığı, göz merceğinde protein yapısını bozar ve katarakta yol açar. Çıplak gözle kısa süre de olsa güneşe bakma sonucu şiddetli ışık nedeniyle gözlerde görüntü kırılması problemi ortaya çıkar. Üstelik bu hastalığın tedavisi olmamakla birlikte kör olma riski de çok yüksektir.
Göz Sağlığı sektöründen gelişmeler
Görme engellilere müjde Biyonik Göz Geliştirildi
30 yaşında bir kadının beyni içerisine yerleştirilen alıcı çip, kadının tekrardan görebilmesini sağladığı gibi milyonlarca doğuştan göremeyen veya bu duyu organını kaybeden insanlara da ümit olmaya başladı.
Tedavi yöntemleri ve açıklamaları
Argon Lazer
Argon lazer gözün özellikle sinir tabakasının problemleri için uygulanmakta olan lazerli bir tedavi yöntemidir.
YAG Lazer
Özellikle glokom ve katarakt sonrası gelişen kapsül kesafeti tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
SLT Lazer
Selektif Lazer Trabeküloplasti (SLT) açık açılı glokom hastalığında göz içi basıncını düşürmekte kullanılan yeni geliştirilmiş bir lazer tedavi yöntemidir. SLT ile düşük dozda lazer enerjisi tıkalı kanalcıklara gönderilerek pigment (melanin) içeren hücrelerin tahrip edilerek yok olmaları sağlanır. Böylece tıkalı kanalcıklar açılarak göz içinden dışına sıvı akışı normalleştirilir ve göz içi basıncı normal seviyesine düşer.
EXCIMER LASER
25 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır. İnanılması güç bir hassasiyete sahiptir. 18–60 yaş arası bazı sistemik hastalığı (diabet - romatizma vb.) ve kronik göz hastalığı (glokom vb) olmayan, 12 dereceye kadar miyoplar, 6 dereceye kadar hipermetroplar ve 6 dereceye kadar astigmatlar bu tedaviden yararlanabilir.
LASIK
Odaklanma kusurlarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. 18 yaşını dolduran ve son 1 yılda gözlük numarasında değişim olmayan hastalar bu tedaviye adaydır. Lasik uygulanabilmesi için göz'deki kırılma kusurunun ve göz'ün yapısının uygun olması gerekmektedir. Bu amaçla tüm aday hastalara ayrıntılı bir göz muayenesinin yanı sıra kornea tabakasının özelliklerini gösteren bir dizi tetkik uygulanır.