GÖZ TEMBELLİĞİ
Doğumdan sonra her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alan çocuklar, bu iki gözden gelen görüntüleri beyinde birleştirip tek bir görüntü olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimine engel olan her şey göz tembelliği (ambliyopi) ile sonuçlanır.
Göz tembelliği, tek taraflı veya çift taraflı görme keskinliğinde azalma demektir.
Genel Nedenleri;
- Gözlerde kayma (şaşılık) durumunun olması
- Göz numaralarının birbirinden çok farklı olması
- Görme eksenini kapatacak göz kapağında düşüklük
- Doğumsal katarakt olmasıdır
Ancak, göz tembelliğinin sebebi iki gözün gözlük numarası arasında farklılık veya yüksek gözlük numarası ise çocuğun dış görünüşünde bir farklılık olmadığı için dışarıdan ailenin anlaması mümkün değildir. Genellikle böyle durumlarda, rutin göz muayenesi yapılmamışsa çocuk geç tanı alabilir. Geç tanı eşittir gecikmiş tedavidir, bu da tedaviye zor cevap verilmesi anlamını taşır.
Göz Tembelliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda;
Erken tanı ve tedavi ile göz tembelliğini yenmek mümkündür. Görme tembelliğinin çocukluğun erken ilk yıllarında (8-9 yaş) tedavi edilebileceği kritik bir dönem vardır. Gözlük ihtiyacı göz tembelliğine sebeb ise hastanın gözlük tedavisi başlanır. Daha sonra hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine göre planlanan sürelerle sağlıklı göze kapama tedavisi planlanır.
Öncelikle göz tembelliğine neden olan hastalık tedavi edilir. Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Buna neden olan şaşılık veya göz kapak düşüklüğü ise, ilk olarak bu durumlar cerrahi ile tedavi edilir.
Yetişkinlerde;
Kritik yaş dönemi sonrası ve yetişkinlerde bulunan göz tembelliği, hastalarda Nörovizyon tedavisi gibi yöntemlerle olumlu sonuçlar bildirilmektedir. Bu tedavide kişiye tekrar eden değişik kontrasta sahip görüntüler gösterilir ve görsel görevler verilir. Bilgisayar programı tabanlı ve kişiye özel olan nörovizyon tedavisinin yetişkin dönemde görme keskinliğini artırdığını belirten çalışmalar mevcuttur.